PHP Nedir?


    × Bunları biliyor muydunuz?
"ZN Framework 2011 senesinden beri geliştirilmeye devam etmektedir."


PHP (Hypertext Preprocessor) geniş bir kitle tarafından kullanılan, özellikle sanal sistemler üzerinde geliştirme için tasarlanmış HTML içine gömülebilen bir programlama dilidir. HTML içine gömülebilmekten kasıt HTML ile birlikte içe içe kullanılabilir olmasıdır. Standart olarak bir PHP kodunu içerecek sayfa .php uzantısına sahip olmalıdır.

PHP'yi Javascript gibi kullanıcı tarafında çalışan dillerden ayıran, sunucu tarafında çalıştırılıyor olmasıdır. Yukarıdaki örnekteki kodu kendi sunucunuzda çalıştırırsanız, sitenize bağlanan kullanıcılar kodu göremeyecekler ve müdahale edemeyecekler, yalnızca sonucu görebileceklerdir. Dilerseniz HTTP sunucunuzu bütün HTML dosyalarınızı PHP dosyası olarak görüp işleyecek hale bile getirebilirsiniz. Buna rağmen kullanıcılar sizin gerçekte sunucu taraflı bir uygulama kullandığınızı fark edemeyebilirler.

<html>
    <head>
        <title><?php echo 'Example Title'; ?></title>
    </head>
    <body>
        <h3>Welcome To Example PHP Page</h3>
    </body>
</html>

PHP kullanmanın en güzel yanlarından biri, yeni kullanıcılar için öğreniminin oldukça kolay olması ve aynı zamanda profesyonel kullanıcılar için ileri seviyede özellikler içermesidir. PHP'nin uzun özellikler listesini okumaktan korkmayın. Kısa sürede PHP ile programlamaya başlayabilir ve birkaç saat içersinde basit programlar yazmaya başlayabilirsiniz.

 

 

# PHP ile Neler Yapabilirsiniz?


PHP ile hazırlamış olduğunuz HTML içerikli web sayfalarınızı bellir bir merkezden kontrol edilebilir, düzenlebilir ve yönetebilir hale getirebilirsiniz. E-ticaret, kurumsal, ve kişisel web siteleri geliştirebilirsiniz. Uzak sistemler ile haberleşme, api, web soket gibi iletişim teknolojileri ile ileri düzey gelişmiş uygulamalar ortaya koyabilirsiniz. Biliyoruz ki programlama sistemlerin yapay zekaya bürünmesi için kaçınılmaz olarak kullanılmaları gereken mimarilerdir. Tek başında web tasarımları içi boş bir ferrari ise programlama böyle bir ferrarinin motoru gibi düşünülebilir.

PHP bütün büyük işletim sistemlerinde, Linux, birçok Unix türevi (HP-UX, Solaris, OpenBSD vb.), Microsoft Windows, Mac OS X, RISC OS dahil olmak üzere çok çeşitli platformlarda çalışabilir. PHP benzer biçimde bugün yaygın biçimde kullanılan HTTP sunucularının büyük kısmını destekler. Bunlara Apache, IIS, nginx ve daha birçok sunucuyu örnek gösterebiliriz.

PHP'nin yetenekleri yalnızca HTML çıktı üretmekle sınırlı değildir. PHP'nin yetenekleri arasında resim çıktısı üretebilme, PDF oluşturabilme ve hatta Flash filmleri oluşturabilme imkanı bulunmaktadır. Aynı şekilde XHTML ya da XML gibi her tür metin tabanlı dosyayı oluşturabilmeniz mümkündür.

PHP ile aynı zamanda çok sayıda veritabanı platformları ile çalışabilirsiniz. MySQL, Postgres, Oracle ve dahası. PHP'nin en güçlü ve en çok üstünde durulan özelliklerinden biri, sahip olduğu geniş ve gelişmiş veritabanı desteğidir. Veritabanlarına özgü eklentilerden birini kullanarak veya PDO gibi bir soyutlama katmanı kullanarak PHP ile veritabanı bağlantılı site sayfaları oluşturmak son derece basittir.

PHP, farklı hizmetlerle LDAP, IMAP, SNMP, NNTP, POP3, HTTP, COM (Windows için) ve daha sayısız protokol aracılığıyla iletişim kurabilecek bir altyapıya da sahiptir. Hazır modüllerin haricinde ham ağ soketleri açıp bu soketler üzerinden istediğiniz bütün protokollerle çalışabilirsiniz. PHP, WDDX üzerinden sanal olarak sanal doku üzerinde hangi dilde yazılmış olursa olsun tüm uygulamalarla haberleşebilir. Ayrıca Java nesnelerinin oluşturulabilmesi ve şeffaf biçimde PHP nesneleri olarak kullanılabilmeleri önemli bir diğer özelliktir.

Sizin de görebildiğiniz gibi PHP'nin yeteneklerini anlatarak bitirmek mümkün değildir.